DOLAR 27,2137 0.25%
EURO 28,8333 -0.37%
ALTIN 1.675,84-0,25
BITCOIN 716465-0,77%
İstanbul
24°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sağlık Bakanlığı Yanık Tedavi Hakkında Yönetmelik yayımlandı

Sağlık Bakanlığı Yanık Tedavi Hakkında Yönetmelik yayımlandı

ABONE OL
8 Ekim 2019 22:20
Sağlık Bakanlığı Yanık Tedavi Hakkında Yönetmelik yayımlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanlığı, yataklı sağlık tesisleri tarafından verilmekte olan yanık tedavi hizmetlerinin güncel ihtiyaç ve beklentilere uygun olarak sunulmasını temin etmek üzere hizmet verilen acil travma birimlerinin personel ve hizmet kıstaslarını, fiziki şartlarını, araç, gereç, tıbbi donanım standartlarını, sevk ve nakil esaslarını, yanık merkezi, yanık ünitesi ve yanık odalarının kurulmasını, mevcutların yeniden yapılandırılması ile bu birimlerin işleyiş ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenleyen Yanık Tedavi Birimleri Hakkında Yönetmelik yayımladı.

Buna göre, yanık tedavi birimleri, hizmet verdiği yanık vakasının özelliğine, bünyesinde bulundurduğu alanlarına, sahip olduğu fiziki şartlara, yatak kapasitesine, tıbbi teknolojik donanım ve personel standartlarına göre, yanık merkezi, yanık ünitesi veya yanık odası şeklinde sınıflandırılacak.

Yanık Tedavi Birimleri ve Bu Birimlerin Standartları;

-Tam steril alan; yanık pansuman odası, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesinden oluşur.

-Yanık pansuman odasının taşıması gereken asgari şartlar şunlardır:

-En az 25 m2 büyüklükte, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesine yakın yerde yapılandırılır.

-Zeminlerde kolay dezenfekte edilebilir malzemelerin, tavan ve duvarlarda ise anti bakteriyel özelliği olan ürünlerin kullanılması gerekir.

-Hastaların yanık yaralarının yıkanabilmesi için steril ve tercihen akım-ısı ayarlı su sistemleri bulunur.

-Pansuman arabasında gerekli tüm pansuman ve tıbbi sarf malzemesi ile araç ve gereç 24 saat steril ve kullanıma hazır durumda bulundurulur.

-Yanık ameliyathanesi, yanık hastalarına hizmet vermek üzere yanık merkezi bünyesinde kurulur. Ameliyathanenin taşıması gereken asgari şartlar şunlardır:

-Ameliyathane, yanık hastalarının debridman, tanjansiyel eksizyon, greftleme ve kontraktür işlemleri ile diğer cerrahi işlemleri anestezi altında gerçekleştirebilecek şekilde yapılandırılır.

-Havalandırması, hijyenik klima santrali ile merkezi havalandırma yoluyla sağlanır.

-Ameliyathanede merkezi tıbbi gaz sistemi, genel anestezi cihazı, ameliyat masası ve lambası, koter, aspiratör, alet masası ile dermatom ve mesher bulundurulması zorunludur.

-Yanık merkezi bünyesindeki yoğun bakım servisi, ameliyat sonrası yanıklı hastalar  ile ağır yanıklı hastaların tıbbi bakım, tedavi ve takiplerini sağlamak üzere kurulur. En az 4 (dört) yataklı, üçüncü seviye yoğun bakım servisi şartlarına uygun olarak yapılandırılır.

-Yarı steril alan; yanıklı hastalara, yatırılarak tıbbi bakım, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin verildiği bölümdür. Yarı steril alan, yanık merkezi bünyesinde, aşağıdaki şartlara uygun olarak kurulur:

-Tam steril alanla bağlantılı, bünyesinde tabip odası, hasta odası, sterilizasyon odası, ilk yardım ve pansuman odası, eğitim ve değerlendirme salonu bulunur.

-Hastaların sosyal rehabilitasyonu için imkânlar ölçüsünde alan ayrılır, erişkin ve çocuk hastalara göre uygun şartlar sağlanır.

-Hasta odaları tek kişilik, tercihen toplu yanık vakaları için ihtiyaç halinde iki kişilik odalara dönüştürülebilecek genişlikte, tuvalet ve duşlu olarak yapılandırılır. Genel hastaneler bünyesindeki yanık tedavi birimlerinde çocuk hastalar için ihtiyaca göre yeterli sayıda yatak ayrılır.

-Zeminlerde kolay dezenfekte edilebilir malzemelerin, tavan ve duvarlarda ise anti bakteriyel özelliği olan ürünlerin kullanılması gerekir.

-İlaç, pansuman malzemeleri ile lüzumlu araç ve gereç için uygun bir depo oluşturulur.

-Sağlık tesisinde mobil röntgen, mobil hemodiyaliz cihazı ve mobil doppler ultrasonografi cihazı ile hastaların nakli için sedye asansörü bulunmalıdır.

-Steril olmayan alan; yanık merkezinde hasta kabul ve kayıt işlemlerinin yapıldığı, ayaktan hastalara pansuman, bakım ve yanık tedavi hizmetlerinin verildiği alandır. Bu alanın taşıması gereken şartlar şunlardır:

-Hasta kabul, kayıt ve sekretarya işlemlerinin yürütüldüğü bir alan ile ayaktan hastaların takibi, tedavisi ve pansumanlarının yapılması için lavabosu bulunan bir poliklinik odası ayrılır.

-Poliklinik odasında kapalı ve kilitlenebilir dolap, pansuman masası veya hasta muayene sedyesi ve seyyar muayene lambası ile gerekli steril müdahale ekipmanı bulunur.

-Steril olmayan alandan yarı steril alana geçişler kontrollü olarak sağlanır.

-Tıbbi alanlara ilave olarak, yanık ünitesinde ve yanık merkezinde tabipler için oda, personel soyunma-giyinme, duş ve tuvalet ihtiyaçları için yeterli alan ayrılır. Kadın ve erkek hastalar için engellilerin de yararlanacağı şekilde düzenlenmiş tuvalet ve lavabo bulunur.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve  üyelik sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.