Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde çalıştırdığı memurların yüzde 3’lük kısmını engelli memur statüsü için ayırarak bu doğrultuda istihdam politikalarını sürdürmektedir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu engelli memurlara engellilik durumuna bağlı yer değişikliği hakkı tanımaktadır. Bu doğrultuda engelli memura tanınan hak “ilgili mevzuatına göre alınan sağlık kurulu raporunda en az yüzde kırk oranında engelli olduğu belirtilen memurlar ile ağır engelli raporlu eşi veya bakmakla yükümlü olduğu birinci derece kan hısımları bulunan memurlar engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayalı olarak yer değiştirme talebinde bulunabilir. Bu kapsamdaki talepler yönetmelikte yer alan kısıtlayıcı hükümlere tabi olmaksızın kurumların kadro imkanları ve teşkilat yapıları dikkate alınarak karşılanır ve bu haktan bir defadan fazla yararlanılamaz” hükmü ile verilmiştir.
Yer Değişikliği Talep Eden Engelli Memur Hangi Hususlara Dikkat Etmelidir
Engelli memura bu konuda tanınan bir diğer hak da; memurun engellilik durumunun devam ettiği sürece memurun isteği dışında yerinin değiştirilemeyeceği hususudur. Bununla birlikte bir memurun yer değişikliği talebinin karşılanması için tayin istediği yerde çalıştığı kurumun teşkilatının olması ve kendi kadrosuna uygun bir kadronun bulunması gerekmektedir.