Yargıtay 22. Hukuk Dairesi milyonlarca işçiyi üzecek bir karar aldı. İşten haksız bir şekilde atıldığı gerekçesiyle mahkemeye başvuran işçi, davalıdan kıdem ve ihbar tazminatları ile birlikte alacaklarının kendisine verilmesi adına dava açmıştı. Açılan dava sonucu mahkemeye çağrılan ve savunması istenilen davacı İşveren savunmasında iş akdinin davacı tarafından tek taraflı sonlandırıldığını bu nedenle ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanmadığını ifade etti. Bununla birlikte işçinin her hangi bir alacağınında olmadığını belirtti.
VERİLEN KARAR İŞÇİLERİ ÜZDÜ;
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi girdi. Söz konusu kararda ihbar tazminatının iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu vurgulandı. İş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Dava dosyası değerlendirildiğinde davacının işi kendisinin bıraktığı anlaşıldığından; Mahkemece ihbar tazminatının reddi yerine yanılgılı değerlendirme ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Kararın oy birliği ile bozulmasına hükmedilmiştir.
KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞATLARI;
– Ağır çalışma şartları altında çalışıyorsanız
– İşe başlarken haklarınız bölümünde yazan kurallara uyulmuyorsa
– Sigortanız geç yatıyorsa
– Sizin haberiniz yokken SGK’ya giriş çıkışınız yapılıyorsa
– Bayramlarda, resmi tatillerde çalıştığınız halde mesai ücreti alamıyorsanız
– Soyadı değişen kadının evlilik nedeniyle işten ayrılması
– Yıllık izinlerin tam kullanılmaması durumunda kıdem tazminatını kendiniz çıksanız dahil alabilirsiniz.
KIDEM TAZMİNATI NEDİR?
İşçiye (işçinin hayatını kaybetmesi durumunda mirasçısına) iş sözleşmesi sona erdiğinde, çalıştığı süreyle orantılı olarak bir kerede ödenen (işçi taksitle ödemeyi kabul etmediği sürece) tazminata kıdem tazminatı deniyor. İşçinin kıdem taminatı alabilmesi için işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması gerekiyor. Kıdem tazminatı, her 1 yıllık kıdem için 30 günlük giydirilmiş brüt ücret üzerinden hesaplanıyor. Sendikalı işçiler ise toplu iş sözleşmesiyle 1 yıl için 45 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmesini sağlayabiliyor. Hesaplamada son ücret esas alınıyor. Düzenli ödenen tüm parasal haklar (ikramiye, sosyal yardım, prim vb.) ile parayla ölçülmesi mümkün haklar (servis, yemek) da hesaba dahil ediliyor. Ancak her 1 yıllık kıdem için ödenecek tazminat, devlet memurlarına ödenen azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor. Hesaplanan kıdem tazminatından yapılan tek kesinti, binde 7,59 oranındaki damga vergisi olabiliyor.
EKONOMİ HABERLERİ
23 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
23 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
23 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
23 Eylül 2023İŞ İLANLARI
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023GÜNDEM
23 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve üyelik sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.