Öğrenciler arasında son derece yaygın olan ve öğrencilerin çoğunlukla ikamet ettikleri yerden veya istedikleri üniversiteden farklı bir yerde okumaları sebebiyle sıkça talep edilen yatay geçiş, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanununun 7.maddesine göre yapılır.
Yatay geçiş, eş değer Vdcasino eğitim programları arasında, yıl sistemi uygulanan Yükseköğretim Kurumlarında ders yılı başında; yarıyıl sistemi uygulanan Yükseköğretim Kurumlarında her yarıyıl başında ve dersler başlamadan önce geçiş için başvurulan fakülte ve yüksekokulların yönetim kurullarının kararı ile yapılır.
Bir öğrencinin yatay geçiş yapması için gereken ilk şart yüksek not ortalamasıdır. Bu ortalama üniversiteler arasında farklılık göstermekle birlikte 4.00 üzerinden en az 2.50 ve daha yüksek ortalamalar arasında değişmektedir. Öğrencilere ayrılan kontenjanlar düşünüldüğünde en yüksek ortalamaya sahip öğrencinin şansı diğer adaylara göre daha yüksektir.
Öğrenciler geçmek istedikleri üniversitelere en erken 1.öğretim yılını tamamladıklarında başvurabilir. Bunun nedeni öğrencinin bir yılsonunda not ortalamasının hesaplanabilmesi içindir. Dolayısıyla ilk senesinde hazırlık okuyan öğrenci başvuruda bulunamaz.
Bir öğrenci yatay geçişe en fazla 2 kez başvurabilir. Önlisans için yatay geçiş ilk yarıyıl ya da son yarıyılda, lisans için yatay geçiş ise ilk yıl ve son yılda yapılmaz. Üniversitelerin yatay geçişle kaç öğrenci alacağı o bölümün kontenjanı ile alakalı olup, üniversiteler genellikle kontenjanın yüzde 5 ila yüzde 10’u arasında bir oran belirler.