Hatırlanacağı üzere 2019 yılı Ocak ayında ortaya çıkan değişiklikler çerçevesinde sigaradan alınan nispi vergi yüzde 63’ten yüzde 67’ye çıkarılmış, dolayısıyla bu yükseliş sigaralarda 4 liralık bir atışa sebep olmuş fakat bunun 2 lirası vatandaşın cebine zam olarak yansımıştı.
Bugün ortaya çıkan maktu vergi artışı sonucunda sigara ve bazı alkollü içeceklerde vergiler artırıldı. Buna göre ÖTV ve KDV değişikliklerinin sonucunda sigarada vergi 54 kuruş artarken, rakıda 7.27 lira arttı. Özel Tüketim Vergisi Kanunu 12. Maddesi uyarınca asgari maktu ve maktu vergiler ocak ve temmuz aylarında önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen ÜFE değişim oranında güncellemeye tabi bulunuyor. Buna göre, bugün TÜİK tarafından Ocak-Haziran 2019 döneminde gerçekleşen ÜFE oranının yüzde 8,1 olarak açıklanmasını takiben, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından söz konusu vergi kalemleri güncellenerek internet sitesinde duyuruldu. Yasa ile daha önce yılda 2 kez enflasyon güncellemesi yapılacağı belirtildiği için bu kez yeni ÖTV oranlarını gösteren liste Resmi Gazete’de yayımlanmadı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine konuldu.
EKONOMİ HABERLERİ
25 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
25 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
25 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
25 Eylül 2023İŞ İLANLARI
25 Eylül 2023GÜNDEM
25 Eylül 2023GÜNDEM
25 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve üyelik sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.