Ailelerde Aşı Reddi Günden Güne Çoğalıyor!

ABONE OL
20 Ocak 2023 17:03
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birçok bulaşıcı hastalık, yüzyıllardan beri insanlık tarihinin gündeminde yer almış ve çözümler için birçok yol denenmiştir. İnsanların topluluklar halinde hastalanmasına ve ölüme kadar götüren bu hastalıklarla mücadele ve ilerleyişini engellemek sağlık araştırmacılarının öncelikli olarak araştırmalarına konu olmuştur. Hastalıklardan korunmak için bulunan ve geliştirilen yöntemler insan hayatına girmiş ve mücadele anlamında önemli bir yere sahip olmuştur. Buna göre bulunan, geliştirilen aşılar, halk sağlığını korumak, hastalıkların hızla yayılmasını engelleyen ciddi kazanımlardan biridir.

Aileler Aşıya Neden Karşı Duruyor?

Ailelerin çocukların aşılarını yaptırmamalarının nedeni, aşıların içeriklerine ve yan etkilerine yönelik bazı kaygıların, endişelerin, tereddütlerin, yanlış inanışların olmasıdır. Bu konu aşı ile ilgili tereddütler yaşanmasına, aşı reddi ve aşı karşıtlığı olarak isimlendirilen yaklaşımlarla hayatlarına yansımaktadır. Hatta günümüzde bazı ebeveynler çocuklarına aşı uygulatmamak için yasal yollar araştırmaktadır.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, çocuklarına aşı yaptırmayan ebeveynlerin her yıl ciddi bir miktarda arttığını söyleyerek, “Bunun sonuçlarından endişeliyiz. Özellikle çocukluk çağı aşılarının zorunlu hale getirilmesi gerekiyor” dedi.

Aşı ile ilgili olumsuz düşüncelerin dünya ve Türkiye genelinde giderek arttığını çoğaldığını söyleyen Azap, şu sözleri ilave etti:

“Bunun birtakım olumsuz sonuçlarını yaşamaya başladık. Avrupa’da kızamıkla ilgili ciddi sorun var. Tüm dünya genelinde kızamık vakaları geçen yıla kıyasla yüzde 30 artmış durumda. Sadece Avrupa’daki 47 ülkede geçen yıl içerisinde 83 bin kızamık vakası görüldü. 72 kişi kızamıktan hayatını kaybetti. Ülkemiz de bundan etkileniyor. 2016’da Türkiye’deki kızamık vaka sayısı sadece 9’du. 2017’de bu sayı 69’a, 2018’de ise 557’ye çıktı. Bu sene bu rakamın da daha artmasından endişe ediyoruz.” dedi

Aşıların bulaşıcı hastalıkların yayılması ve önlenmesi yolunda önemli buluşlar olduğunu söyleyen Alpay Azap, “Sadece kızamık aşısı tek başına, 2000’den 2016’ya kadar 20,4 milyon hayatı kurtardı. Bu kadar önemli buluşlar bunlar. Ne yazık ki aşı karşıtlığı nedeniyle toplumda endişe ve uzak durma söz konusu.” diye konuştu.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve  üyelik sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.