Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak dün yeni reform paketi kapsamında Yeni Ekonomi Programını anlatırken kıdem tazminatı hakkında önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bakan Albayrak’ın gündeme oturan açıklamalarından sonra kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplanır, hangi durumlarda alınır gibi soruları sizler için cevaplıyoruz.
Kıdem Tazminatı Nedir
Hukuki terime göre kıdem tazminatı belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen para anlamına gelmektedir.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır
Açıklığa kavuşturulması gereken ve en çok merak edilen soruların başında gelen kıdem tazminatının hesaplanması; çalışanın iş yerinde almış olduğu 30 günlük brüt ücret değeri 1 yıl için kıdem tazminatı şeklinde hesaplanır. Bu durum bir yıldan fazla süredir çalışanlar için çalıştığı sürenin yıllık ücret üzerinden hesaplanarak çalışana ödenmesi şeklinde yapılır.
Kıdem Tazminat Hangi Durumlarda Alınır
Kıdem tazminatı çalışanların belirlenen sağlık ve iş kurallarına aykırı çalıştırılması,
Çalışanın en az bir yıl süreyle aynı iş yerinde çalışması,
Çalışanın yerine getirmekte olduğu işleri sağlık koşullarının elvermemesi sonucunda icra edememesi ve bu durumunun sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmesi,
Erkek çalışanların askerlik hizmetini yerine getirmek için işten ayrılmış olması gibi durumlarda kıdem tazminatı ödenir.
Kıdem Tazminatı Hesaplamasına Dahil Edilen Kalemler
Kıdem tazminatı hesaplanırken; yemek yardımı, yakacak yardımı, gıda yardımı, aile çocuk yardımı, yıpranma tazminatı, çıplak çalışma ücreti, giyecek yardımı, erzak yardımı ve sağlık yardımı ücretleri de göz önünde bulundurulur.