DOLAR 27,4288 -0.08%
EURO 28,8474 0.01%
ALTIN 1.612,660,01
BITCOIN 7571581,51%
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:29

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çalışanlar Kadınlar Bu Haber Sizi Yakından İlgilendiriyor

Çalışanlar Kadınlar Bu Haber Sizi Yakından İlgilendiriyor

ABONE OL
18 Ağustos 2019 11:11
Çalışanlar Kadınlar Bu Haber Sizi Yakından İlgilendiriyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yargıtay, kadın işçileri çok yakından ilgilendiren emsal bir kararın altına imza attı. Bir şirkette iş güvenliği uzmanı olarak çalışan kadın işçi iddiaya göre hamile olduğu gerekçesiyle işten kovuldu. Karara itiraz için 4.İş Mahkemesine başvuran kadın mesai arkadaşları ile uyumlu olmaması, iletişim sorunları yaşaması, yöneticisi ile saygı çerçevesine uymayan konuşmalar yapması ve görevlerini tamamlamaması gibi asılsız gerekçelerle işten çıkarıldığını öne sürdü. Anne adayı işçi, gerçek sebebin hamile kalması olduğunu iddia ederek, adil davranma ilkesine aykırılık sebebiyle ayrımcılık tazminatı ile fazla mesai ücreti alacaklarının tahsilini talep etti. İşveren ise, hamilelik sebebiyle işten çıkarıldığı iddiasının doğru olmadığını savunarak, davanın reddini istedi.

Kişilerden iddialarını ispata dayandırmaları talep edilirken son noktada Yargıtay almış olduğu karara göre kadın işçinin hamileliği sebebiyle iş akdini fesheden işverenin ayrımcılık tazminatı ödemesine hükmetti.

Yargıtay 9.Hukuk Dairesinin Kararı

Adil davranma ilkesi ışığında verilen kararda “İşverenin ayrım yapma yasağı, işçiler arasında keyfi biçimde ayrım yapılmasını yasaklamaktadır. Bununla birlikte eşit davranma borcu, tüm işçilerin hiçbir farklılık gözetilmeksizin aynı duruma getirilmesini gerektirmeyip, eşit durumdaki işçilerin farklı işleme tabi tutulmasını önlemeyi amaç edinmiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu sistematiğinde, eşit davranma borcu, işverenin genel anlamda borçları arasında yerini almıştır. İşverence, işçiler arasında farklı uygulamaya gidilmesi yönünden objektif sebeplerin varlığı halinde eşit işlem borcuna aykırılıktan söz edilemez. Eşit davranma borcuna aykırılığı ispat yükü işçide olmakla birlikte, işçi ihlalin varlığını güçlü biçimde gösteren bir delil ileri sürdüğünde aksi işveren tarafından ispatlanmalıdır” hükmüne yer verildi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve  üyelik sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.