Sinekler ise önemli hastalık taşıyıcı haşaratlardandır ve bazı hastalıklar kan emici sinekler yoluyla geçer. Buna ek olarak, kene ve bazı su salyangozları da hastalık döngüsü ve bulaşmasında rol alır.
Vektör vasıtasıyla geçen hastalıkların coğrafi dağılımı, vektörün ekolojik ihtiyaçlarına bağlıdır. Su, birçok vektör için kilit rol oynamaktadır. Bu yüzden, yağış miktarına bağlı olduğu için vektör yoluyla geçen hastalıklar mevsimliktir. Sıcaklık da, vektörlerin dağılımını yükseklik ve enlemle kısıtlayan kritik bir faktördür.
Başlıca Hastalık Vektörleri ve Bulaştırdıkları Hastalıklar
Su Salyangozları: Şistosoma Enfestasyonu
Karasinekler: Nehir Körlüğü
Pireler: Veba
Sivrisinek (Aedler): Sarıhumma-Dang Humması – Rift Valley Humması – Chikungunya Hastalığı
Sivrisinek (Anofeller): Sıtma Lenfatik Filariazis
Sivrisinek (Culex): Japon Ensefaliti – Batı Nil Humması – Lenfatik Filariazis
Tatarcıklar: Leishmaniasis – Tatarcık humması (Phlebotomus humması)
Keneler: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi – Lyme Hastalığı – Bahar-Yaz Ensefaliti – Tekrarlayan Humma (Borrelyoz) – Benekli Humma ve Q Humması Gibi Rickettsia Hastalıkları Tularemi
Çeçe sinekleri: Uyku Hastalığı (Afrika Tripanosomiyazı)
Triatomine Tahtakuruları: Chagas Hastalığı (Amerikan Tripanosomiyazı)
Korunmanın Yolları
Sinek bobinleri, bilinen en iyi haşarat vaporizatörüdür, etken maddesi ise genellikle sentetik bir piretiroittir. Bir bobin, oda özellikle cereyanlı olmadıkça, normal bir yatak odasında bir gece geçirmek için yeterlidir. Daha ileri bir versiyon olan ve elektrikle çalışan bir haşarat matı, elektrikle ısıtılmış ızgaraya konur ve haşaratın buharlaşmasını sağlar.
Böcek spreyleri, hızlı bir yere serme ve öldürme için çok etkili ilaçlardır. Bu spreyler, bir odada aerosol yaratmak üzere bir haşarat ilacı ve ileriye iten bir kuvvetten oluşur. İç uyuma mekanları yatma vaktinden önce spreylenmelidir. Kalıntı veya iz bırakan etkisi yoktur, ancak; bir odayı ilaçlamak o odayı böceklerden tamamen arındırır fakat bu etki kısa süreli olabilir. Sprey sıkmak ve bir bobin ya da vaporizatör veya sineklerin geçemeyeceği bir ağ kullanmak gibi kombine yöntemler daha çok tavsiye edilir.
Koruyucu giysiler giyme de vektörlerin günün aktif halde bulundukları saatlerinde dışarıya çıkıldığında etkili bir metottur. Giysinin kalınlığı çok önemlidir ve cildin açıkta kalan yerlerinin tümüne uzaklaştırıcı tatbik edilmiş olmalıdır. Giysilerin üzerine sürülen/sıkılan böcek uzaklaştırıcılar, cilde uygulandıklarındakinden daha uzun süreli etki gösterirler. Giysilere permetrin veya etofenproks sıkılması/sürülmesi, sineklerin elbise üzerinden ısırmasını önlemek için ekstra koruma sağlar. Bu tip maddeler bazı kumaşlara hasar verebilir, bunun için etiketteki talimatlara uyulmalıdır. Kenenin bol olduğu bölgelerde, ayakları korumak amacıyla bir uzaklaştırıcı kullanımının yanı sıra bir de bot giyilmesi yararlı olacaktır.
EKONOMİ HABERLERİ
26 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
26 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
26 Eylül 2023EKONOMİ HABERLERİ
26 Eylül 2023İŞ İLANLARI
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023GÜNDEM
26 Eylül 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı ve üyelik sözleşmemizi inceleyebilirsiniz.